Logo

Update april 2017: na 10 jaar financiële ondersteuning van het Mudzini Kwetu weeshuis hebben we besloten om met de sponsoring te stoppen. Niet omdat er problemen zijn maar omdat we denken dat na 10 jaar de projecten zelf middelen moeten zoeken om zelfstandig door te gaan. In onze ogen is dit hulp geven; zorgen dat alles op “poten” staat, de basis gelegd is en dan kunnen loslaten.

Mudzini Kwetu is een weeshuis voor meisjes in Mombasa in Kenia.
Hier is het allemaal begonnen: Petra en haar man Nico zijn in 2006 voor het eerst naar Afrika afgereisd om daar een maand lang als vrijwilliger in een weeshuis te werken.
De eerste twee weken waren emotioneel zwaar omdat ze met Anthony Mulongo (de directeur) allerlei bezoeken gingen afleggen zoals een ziekenhuis, gevangenis, rechtbank en scholen. Zij waren zwaar onder de indruk, ook van de verhalen over de meisjes in het weeshuis. Nog steeds zijn meisjes een zeer kwetsbare groep.
Zij besloten dan ook om actie te ondernemen: door maandelijks een vast bedrag als “zakgeld” te doneren stellen zij de oudere studentes in staat te leren omgaan met geld (sparen om iets moois te kopen, of sparen en dan rente ontvangen).
Voor de jongere meisjes worden van dit bedrag diverse cursussen betaald. Denk hier bij aan zelfverdediging maar ook danslessen.

Met financiële hulp van stichting Na Maono is inmiddels het volgende gerealiseerd:

  • Inrichting bibliotheek en studeerkamer
  • Aanschaf van een computer voor studiedoeleinden
  • Aanschaf wasmachine
  • Aanleg van een visvijver om vis te kweken. Dit levert Mudzini Kwetu een vast inkomen op.

Ook vanaf 2009 zijn er contacten met scholengemeenschap Sint Ursula uit Horn, iedere twee jaar gaan zij met leerlingen van hun school op bezoek bij Mudzini Kwetu om daar hand en spandiensten te verlenen. Ook bezoeken zij dan scholen waarvoor de Sint Ursula leerlingen presentaties voorbereiden met wetenswaardigheden van Europa en Nederland. Dit is een hele goede manier om jongeren met elkaar te laten kennismaken en wederzijds te kunnen leren van elkaar. De Sint Ursula school doneert d.m.v. een sponsorloop elk jaar een bedrag aan Mudzini. Mede dankzij onze stichting zijn zij in contact met elkaar gekomen en dat is natuurlijk heel positief voor Mudzini Kwetu.